Kovalı Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

Kovalı kuzine soba yakmanın yolukova içerisine gerekli yakıt malzemelerinin doldurulması ve tutuşturulmasıyladır. Yakılacak gereçlerin kovaya koyularak kuzine içerisine yerleştirilmesi sonucu yakma işlemi tamamlanmaktadır. Kovalı kuzine soba yakmak için odun gereçleri ve kömür kullanılmaktadır. Kuzineden dışarı çıkarılan kovaya yaklaşık yarısına kadar orta irilikte kömür parçaları koyulmalıdır. İnce şeritler halinde kesilen odun parçaları ise kömürlerin üzerine çatı formunda olacak şekilde yerleştirilmektedir. Bu sayede kömürler ve odun parçaları arasında boşluk meydana gelmektedir. Yakılacak gereçler kovaya yerleştirildikten ve kova kuzinede konumlandıktan sonra çıra parçası yakılarak boşluk içerisine bırakılmaktadır. Sıralı olarak gerçekleştirilecek pratik işlem adımları sayesinde kovalı kuzine soba yakımı gerçekleştirilmektedir.

Kovalı Kuzine Soba Nedir?

Kovalı kuzine sobanın ne olduğu konusunda belirleyici etken yakıt doldurmak için kovaya sahip olmasıdır. Temizlik ve kullanım konusunda diğer modellere göre daha avantajlı olmasının sebebi ise kovalı tasarımının bulunmasıdır. Pratik kullanımlı ve hafif olarak dizayn edilmesiyle ısınma veya pişirme gibi ihtiyaçların karşılanmasında avantaj sağlamaktadır. Yanma işlemi tamamlandıktan sonra kovanın çıkarılması ve sonraki işlemde tekrar kullanılabilir hale getirilmesiyle zamandan kazandırır. Kovalı kuzine soba, farklı ihtiyaçları tek bir mekanizma üzerinden karşılamasıyla çeşitli mekanlarda kullanım alanı bulmaktadır.

Kovalı Kuzine Soba Çeşitleri

Kovalı kuzine soba türleri yakıtların kullanımlarına veya tasarım özelliklerine göre şekillenmektedir. Kovalı kuzine çeşitleri şunlardır:

  • Kovalı Kömür Kuzine Sobası: Odun ve kömürün beraber kullanılarak soba yakımının gerçekleştirildiği kuzine tipidir. Yalnızca odun kullanılan kuzinelerle karşılaştırıldığında ısı dağılımı konusunda daha yüksek avantaj sağlamaktadır. Ulaştığı maksimum ısı derecesi sayesinde kullanıldığı ortamları rahat şekilde ısıtmaktadır.
  • Kovalı Odun Kuzine Sobası: Kovalı kömür kuzineden farklı olarak yakıt için sadece odunun kullanıldığı tiptir. Kova içerisine odun parçalarının yerleştirilip tutuşturulması sayesinde rahatlıkla yakılmaktadır.
  • Kovalı Şömine Tipi Kuzine Sobası: Şömine tipi tasarıma sahip olan kuzinede diğer türlerden farklı şekilde yanan ateşi seyretmek mümkün hale gelir. Bu nedenle ısıtma işlevinin yanı sıra dekoratif amaçlı olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Şömine modelin ön kısmında pişirme çekmecesi konumlanmaktadır. Isıya dayanıklı olarak dizayn edilen cam kapağı sayesinde dayanıklı kullanıma olanak tanır. Ateş yakıldıktan sonra küllerin bir araya toplanması için gerekli olan alt rafa sahiptir.

Kuzine soba alınırken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi bütçelere uygun tercihlerin yapılmasıdır. Fakat bütçe dostu tasarımların yanında doğru ve güvenilir malzemelerden tasarlanmış olan ürünlerin tercih edilmesi önemlidir. Uzun vadede verimli olarak kullanabilmek ve kullanım esnasında herhangi bir güvenlik problemiyle karşılaşmamak adına kaliteli ürünlerden yana seçim gerçekleştirilmelidir.

Kovalı kuzinelerde de diğer türlerde olduğu gibi sac kalınlıkları yüksek öneme sahiptir. Kullanılan malzemelerin standartları ve sac kalınlığı uzun süreli dayanıklı kullanımların anahtarı niteliğinde olmaktadır. Kuzine sacı, yüksek sıcaklıklara maruz kalması gereken kısım olduğundan buna uygun malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Sıcak materyallerin koyulmasına uygun şekilde dizayn edilen üst tabla ve pratik kullanımlı kova mekanizmasıyla kovalı kuzine tercih edilmektedir.

Kovalı Kuzine Soba Ölçüleri

Kovalı kuzine sobanın ebatları ile alakalı genel olarak hafif yapıya sahip olduklarını söylemek mümkündür. Yapımında tuğla malzemelere yer verilmediğinden hafiflik konusunda avantaja sahiptir. Pratik şekilde kullanımları ve doldurma özellikleriyle kolay kullanımı bulunur. Kovalı kuzine soba yakmak ve temizlemek diğer modellerle kıyaslandığında avantajlıdır. Temizleme ve doldurma açısından kolaylık sağlar. Soba kullanımı tamamlandıktan sonra kovanın çıkarılabilmesiyle birlikte sonraki kullanımlar için kısa sürede hazır hale getirilmektedir. Sobaların sahip olduğu fırın ve kova büyüklükleri ise genel ölçülerini doğrudan etkilemektedir. Küçük kovaya ve fırına sahip olan sobaların yaklaşık olarak 55 cm yükseklik, 75 cm uzunluk ve 40 cm genişliği bulunduğu söylenebilir. Fırın özellikleri ve kova genişliğine göre ölçülerde farklılıklar meydana gelebilmektedir.

Kovalı Kuzine Soba Isıtma Kapasitesi

Kovalı kuzine sobanın ısıtma kapasitesi mekanların kaç metrekare olduğuna göre şekillenmektedir. Örneğin 100 metrekarelik bir alanın ısıtılması planlanıyorsa oda sıcaklığı 22 derece olacak şekilde ısınma işlemi gerçekleştirilir. Kovalı kuzinelerin ortalama ısıtma kapasitesinin 22-23 derece arasında olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle kış aylarında ihtiyaç duyulan kuzine sobalara ortamda rahat vakit geçirebilmek için ısının 22 dereceye ulaşmış olması gerekmektedir.

Kovalı Kuzine Soba Kullanımı

Kovalı kuzine sobanın kullanımı diğer kuzine türleriyle karşılaştırıldığında temizlik bakımından avantaj oluşturmaktadır. Kovalı kuzine soba kullanımında öne çıkan özellikler şu şekildedir:

  • İç mekanları ısıtabilmenin yanı sıra sahip olduğu fırın bölmesiyle yemekleri pişirmeye imkan tanır.
  • Yüksek metrekareli alanları rahatlıkla ısıtabilecek çalışma performansına sahiptir.
  • Ekstra elektrik harcanmasını önleyici mekanizması sayesinde enerjiden tasarruf etmeye yardımcı olur.
  • Geniş olarak dizayn edilen üst kısmı sayesinde su ısıtma veya çay hazırlama gibi işlevsel nitelikleri yerine getirir.
  • Fırın bölümünde pişirilen yemeklerin üst tablada sıcak kalmasını sağlar.

Diğer kuzine türlerinde olduğu gibi kovalı kuzinelerde de kullanım avantajlarının yanı sıra dekorasyona sağladığı katkı göz önünde bulundurulmaktadır. Özellikle günümüzde otantik çizgiye sahip olan soba tasarımları tercih edilmektedir. Kış aylarında ısınma ihtiyacını karşılamadan diğer mevsimlere kadar farklı zamanlarda kullanılabilmektedir. Fonksiyonel özelliklerinin yanında fiziksel olarak hoş görünümüyle mekanlarda farklı atmosfer oluşturmaktadır. Kovalı kuzine soba kullanıldıktan sonra söndürme işlemi ise şu şekildedir:

  • Sobada açık olarak bulunan hava girişlerinin kapalı pozisyonu alması gerekir.
  • Kapatma işlemi yapmadan minimum 1 saat öncesinden hava girişlerinin kapatılması tavsiye edilir.
  • Hava girişleri kapatıldıktan sonra sobada yanan ateş kendiliğinden yavaş yavaş sönmektedir.

Kuzine sobayı söndürmek için ateş üzerine su dökme işleminin yapılması önerilmemektedir. Sıklıkla yapılan bir işlem olsa da birtakım riskler içermektedir. Bu nedenle belirli bir süre önceden havayla temas kesilip ateşin azalarak yok olmasını beklemek gerekmektedir. Kömür veya odun yakıt kullanımı fark etmeksizin kovalı kuzine modellerinde söndürme işlemi bu şekildedir.

Kovalı Kuzine Soba Nasıl Temizlenir?

Kovalı kuzine soba temizlemenin yolu her kullanımdan sonra kovada biriken küllerin arındırılması şeklindedir. Periyodik temizlikte kullanımlardan sonra kova içerisinde biriken küller dökülmektedir. Soba kullanımı tamamlandıktan sonra kova soğuk haldeyken küllerin boşaltılması tavsiye edilmektedir. Genellikle 2-3 günde bir yapılan temizleme işlemi sayesinde kullanımdan daha çok verim almak mümkündür. Kuzinenin alt kısmında yer alan çekmeceli kapağa sahip bölmede küller yer almaktadır. Bu bölmede biriken küller aparat yardımıyla boşaltılarak kovalı kuzine temizliği rahatlıkla gerçekleştirilmektedir.

Kovalı Kuzine Soba Modelleri

Kovalı kuzine soba seçenekleri konusunda kullanılan yakıt malzemeleri ön plana çıkmaktadır. Odunlu ve kömürlü kuzine alternatifleri en sık tercih edilen modeller arasında gelmektedir. Günümüzde dekoratif olarak kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber farklı renk alternatiflerinin sunulduğu görülmektedir. Çeşitli ebatlarda ve kullanım mekanlarına uygun olarak dizayn edilen kovalı kuzinelerle hem ısınma hem de pişirme ihtiyaçlarını karşılamak mümkündür.

Kovalı Kuzine Fiyatları

Kovalı kuzinenin fiyatları ile alakalı piyasada farklı seçeneklerle karşılaşmak olasıdır. Çeşitli firmalar tarafından kaliteli işçiliklerle kovalı kuzine imalatı ve satışı gerçekleştirilmektedir. Kullanılan malzemelerin kalitesi ve yakıt türü gibi faktörler kuzine fiyatlarını etkilemektedir. Kovalı kuzine soba yakmak için kullanılabilecek yakıt malzemeleri modeller konusunda en belirleyici nitelikler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra sahip olduğu ebatların da fiyatlar konusunda belirleyici rolü bulunmaktadır.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir