Kuzine Soba Nasıl Kurulur?

Kuzine soba kurulumu yapmak, oldukça basit olmakla birlikte bir o kadar dikkat gerektiren bir işlemdir. Kuzine sobaların, yakıt haznesi ve fırını içinde bulunan ana gövdesi bir bütün olarak satın alınmaktadır. Sobanın ana gövdesine bağlı ufak tefek parçalar ayrı olarak satın alındıysa bunların gövdeye takılması gerekmektedir. Kuzine sobaların kurulmasında önemli olan hususlar boruların doğru kurulumu ve kuzine sobanın oda içindeki konumudur. Kuzine soba oda içindeki konumu, odadaki baca deliğine yakın olacak biçimde ayarlanmalıdır. Soba borularının uzun şekilde odayı dolaşması soba borularının kenetlenmesini zorlaştırdığı için güvenlik açısından sorun teşkil etmektedir. Kuzine sobanın gövdesi, hangi duvara yakın olarak kurulacaksa o duvara yaklaşık en fazla 50 cm civarı bir yakınlıkta sabitlenmektedir. 50 cm’den daha fazla bir uzaklık da kurulum için uygundur. Kuzine soba boruları birbirine sıkıca kenetlenmeli ve hava almamalıdır. Bütün bu kurulum işleminden sonra kuzine soba yakılmaya hazır hale gelmiş olacaktır.

Kuzine Soba Nedir?

Kuzine sobanın tanımı, aynı da hem diğer sobalar gibi ısıtma özelliğinin hem de içindeki fırını sayesinde yemek pişirme özelliğinin olduğu soba türüdür. Kuzine soba kullanan kişiler ısıtma özelliğinden faydalanırken aynı zamanda ısıyı yemek pişirmek veya yemek ya da su ısıtmak için kullanabilmektedirler. Kuzine fırını sayesinde yavaş yavaş odun veya kömür ateşinde pişirebilirsiniz.

Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

Kuzine sobayı yakmak için öncelikle kuzine sobanız için hangi yakıtı kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Bazı kuzine sobalar odun ile bazı kuzine sobaları da hem odun hem de kömür ile yanmaktadır. Kuzine sobanıza uygun olan yakıtı belirledikten sonra şu adımları takip ederek kuzine sobanızı yakabilirsiniz:

  • Kuzine sobanın yakıt haznesine odun veya kömürü üst üste boşluklar kalacak biçimde yerleştirmelisiniz. (Bazı kuzine sobalarda yakıt haznesi kova şeklinde olduğundan, böyle durumlarda odun ve kömürü kovaya yerleştirmelisiniz) Dikkat edilmesi gereken husus, odun veya kömürlerin kuru olmasıdır.
  • Ardından yerleştirdiğiniz odun veya kömürlerin üzerine çıra ya da kağıt parçasını yakarak bırakmalısınız. Yakıtın daha kolay tutuşması için yanıcı bir sıvıyı yakıta dökebilirsiniz.
  • Kuzine sobanın tutuşması için yaklaşık on dakika bekleyiniz. Eğer beklediğiniz sürede kuzine sobanız tutuşmaz veya tutuştuktan hemen sonra sönerse, aynı adımları yeniden uygulamanız gerekmektedir. Kuzine sobanızın tutuşabilmesi için mutlaka sobanın havalandırma boşluğunun açık olması gerekmektedir.Güvenliğiniz için kuzine sobanın havalandırma boşluğunun açık olup olmadığını ve soba borularının boşluksuz biçimde birbirine geçmiş olduğundan emin olmalısınız.

Kuzine Soba Fırını Nasıl Kullanılır?

Kuzine soba ve fırın kullanmak hem ısınmak hem de ısınırken yemek pişirmek isteyen kişilerin tercih ettiği bir ısınma yöntemidir. Kuzine sobayı ısınmak için veya ısınırken aynı zamanda fırın olarak kullanabilirsiniz. Kuzine sobayı yakmanız için yapmanız gereken adımlar yukarıda açıklanmıştır. Kuzineyi ısınma amacının dışında fırın olarak kullanmak istiyorsanız, fırında pişirmek istediğiniz yemeği kuzine sobanın fırın bölümüne yerleştirmeye uygun olan bir kapta hazırlayınız. Kuzine soba tutuşup içindeki yakıt tam olarak ısı vermeye başladığı sırada kuzine sobanın fırın bölümüne pişirmek istediğiniz yemeği yerleştiriniz. Sobanın üst döküm bölümünü ise yemek veya su ısıtmak için kullanabilirsiniz. Bunun için sobanın üst bölümüne koyacağınız kabın materyalinin ısıya dayanıklı olmasına ve alt bölümünde kararma yapmayacak bir kap seçmeye dikkat etmelisiniz.

Kuzine Soba Nasıl Söndürülür?

Kuzine sobayı söndürmenin yolu, sobanın içindeki yakıtın havayla temasını kesmektir. Genellikle kuzine sobalar alttan ve üstten olmak üzere birkaç yerden hava alırlar, bu hava boşlukları ateşin yanmaya devam etmesini sağlamaktadır. Ateş havayla temas etmezse bir süre sonra söner, bu nedenle kuzine sobayı söndürmek istiyorsanız hava boşluklarını yaklaşık 1 saat öncesinden kapatmalısınız. Söz konusu 1 saatlik süre içerisinde sobadaki yakıtların yanması yavaş yavaş duracaktır.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir